3 de April del 2017

7 atractius de la via verda

La Via Verda és una ruta que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafán on, a causa de l’interès del govern de l’Aragó de tenir port de mar, va construir un traçat de tren en què s'havia d'unir el municipi de la Puebla de Híjar amb Tortosa. Les obres van començar el 1882, però no va ser fins l’any 1942 quan es va poder inaugurar. La via va estar en servei durant 31 anys i es va tancar definitivament el 17 de setembre de 1973. Aquesta obra no es va concloure mai, fet que la va condemnar al desús. Ara, s'ha convertit en un interessant itinerari des d'on descobrir els paisatges de la Terra Alta i el Baix Ebre. Hem seleccionat alguns dels atractius que pots trobar si t'atreveixes a recórrer-la tant a peu com en bicicleta o a cavall.

1. Un vermut en un antic vagó
L’estació de Bot, tot i que fa molts anys que no hi passa cap tren, és un lloc privilegiat per fer un vermut just davant de la Via Verda.

2. Una aturada mística a la Fontcalda
El riu Canaletes, al seu pas pel Santuari de la Fontcalda, s’estreny formant un petit congost que ofereix un paisatge espectacular.

3. Estació de Benifallet
Entre un ambient boscós, pots reviure l'ambient d'una antiga estació ferroviàrial. Aquest projecte va arrencar fa 20 anys amb la reconversió de la línia de ferrocarril en Via Verda i que el seu propietari, Vicent Ibáñez, continua amb un gran esperit d'integració a la cultura de la zona.

4. Estacions d'Aldover i Xerta
El pas per Xerta i Aldover té com a principals atractius una aturada a les seves antigues estacions, en el cas d'Aldover rehabilitada com un restaurant des d'on gaudir d'unes fantàstiques rostides; i la de Xerta, actualment convertida en Centre d'Interpretació de l'Aigua. Si continuem caminant per la Via Verda, trobem una obra històrica de gran importància. És l’Assut de Xerta, finalitzada al segle XV, que va dotar inicialment a la població d’una infraestructura bàsica per a l’explotació del molí de l’Assut (segle XVI) i de la pesca.

5. Pont del Ferrocarril a Tortosa
S'ha convertit en els darrers anys en el símbol de Tortosa. És el pont més antic que es conserva a la ciutat.

6. Un pícnic a l'Ermita de L'Aldea
Seguim a través de Campredó fins arribar a L'Aldea, des d'on comença el conegut com Camí natural de l’Ebre, que uneix el Parc Natural dels Ports i el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

7. Endinsar-nos al Delta de l'Ebre
El camí ressegueix paral·lel als canals i als arrossars, endinsant-nos en el Delta de l'Ebre